Kategorier
Recension Rollspel Solstorm

En ogästvänlig värld

Året är 1944, andra världskriget rasar över hela Tyskland. Då en reva i himlen uppenbarar sig, ur revan kommer ett otroligt starkt ljus, radioapparater över hela landet slutar fungera och panik råder. Upp på allt detta börjar folk hitta mörka fläckar på sina kroppar, men ingen kan ge dem en förklaring. De mörka fläckarna blir kallade solfläckar.

Efter allt detta med andra världskriget och den så kallade solstormen blir Tyskland lagt i ruiner, detta har hållit i sig i sex hela år då vi kommer in i bilden.

Fyra människor mot denna ogästvänliga värld; en före detta SS-soldat, en rysk legoknet, en advokat och en kvinnlig läkare. Detta kan ge intrycket av en väldigt annorlunda grupp, men när en stor del människor vänt sig till kannibalism eller blivit galna sökte de sig till varandra för sällskap och beskydd.

Med ett enkelt regelsystem för både skapandet av karaktärer och strid är det ett väldigt bra nybörjarrollspel. Allting flyter på väldigt fint undertiden man spelar eftersom inga onödiga regler existerar, dock är det en svår miljö att spela i. Själva grunden till rollspelet är genomtänkt och bra, men när man sitter där i en ruin och egentligen inte har någonstans att gå är det väldigt svårt att ta sig vidare i spelet och bli bättre.

Om man kollar närmare på skapandet av karaktärer så är det, precis som jag skrev tidigare, ett simpelt system som gör att det går snabbt och lätt att göra nya karaktärer och man får skapa sin karaktär precis som man själv vill. Man är inte beroende av flera olika slag för att få fram ålder, längd och vikt utan allt sådant bestäms själv vilket jag personligen tycker är väldigt bra. Det gör karaktären mer personlig. Det kan dock vara lite svårt att komma på en hel karaktär snabbt och lätt om man är nybörjare eller kanske inte är van vid att använda sin fantasi på detta sätt.

Flyttar man sig från karaktären till bladet man skriver ner den på är det lätt att hitta vart de olika färdigheterna står. Dock är karaktärsbladen lite för mörka enligt mig vilket gör att texten kan vara svår att läsa, samt att just texten är skriven i ett typsnitt som bara finns i versaler vilket även det gör att texten är svårläst. Men när man lyckats hitta allt och läst det, vet man vart det står och problemet löser sig självt ganska bra.

Undertiden vi spelade tänkte jag lite på att allt ser i stort sätt likadant ut, allt ligger i ruiner vilket kan bli tråkigt i längden. Någonstans borde det väl finnas en stad som fortfarande är ganska hel och att folk klarar sig bra i den. Att höra rykten om en sådan stad kan vara en kul grej och då att träffa folk som man faktiskt kan prata med och som inte försöker äta upp en. Men det kanske bara är jag som är lite mesig av mig.

Däremot tyckte jag väldigt mycket om idén med mentalitetspoäng, vilket är att om du råkar ut för något som är mentalt påfrestande så kan du helt enkelt få olika störningar och tillslut bli galen, om du har otur. Detta gör att rollpersonen inte blir oövervinnerlig och kan inte klara av lik i stora högar och stora massakrer utan att faktiskt må dåligt av det.

Så om jag ska ge spelet ett betyg redan nu så skulle jag nog ge det tre av fem konservburkar. Det är ett kul rollspel med enkla regler för nybörjaren och för den erfarne spelaren, men det finns fortfarande mycket att jobba på och jag vet att det kan bli mycket bättre.

Ska man gå så långt som att betygsätta Kenth Gunnarsson som spelledare så får han lätt fem av fem konservburkar, att spelleda ett helt nytt rollspel som inte är helt klart kan inte vara helt lätt. Men han klarade det galant och jag hoppas bara att han skriver ett riktigt bra äventyr som jag personligen kommer se fram emot att spela.

Ett svar på ”En ogästvänlig värld”

Kul med en recension, och än roligare att den var om ett rollspel från vår egen förening. Försök dock att läsa texten högt för dig själv en (eller två) gånger innan du publicerar. Många meningar må vara grammatiskt korrekta, men känns fel när man läser dem. Det skulle även vara kul om du använde bilder för att gestalta tre respektive fem fyllda konservburkar för varje moment. Det ger mer form till texten och gör den mer intressant. Sedan, om det hade varit ett publicerat rollspel, skulle en bild eller två från spelet också vara bra, men det förstår jag inte är möjligt innan rollspelet faktiskt fått några bilder.

Annars var det en bra text, och efter vad det låter, även ett kul rollspel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *