Kategorier
Information Vad som pågår just nu

Vad som pågår i föreningen – Januari

Nybörjargruppen
På söndagar har vi en nybörjargrupp på Nya Påvelundsskolan för personer som vill bli bättre på att rollspela. Vi låter personer som kommer till oss testa på att rollspela, och har en lägre ribba när det gäller krav på kompetens än vad andra spelgrupper har. Vi vill rollspela, oavsett hur bra resten är. Just nu spelar vi Eon och kör ett äventyr som heter Sorgernas Brunn. Gruppen består av resterna från det Ashariska magikergillet “Magitoriumet” som blir anlitade av en adelsdam att hitta hennes bortadopterade barn. Äventyret har hittils tagit rollpersonerna till Nimto och Nada i Asharien, och just nu färdas de söderut mot Fala. Gruppen har hunnit frita en ökend brottsling som visade sig vara ganska trevlig, de har hunnit göra sig vänner med ett rövarband, de har hunnit starta en konflikt mellan stadsgardet och Zorianorden i Nada samt förvilla sig in i den Döda Skogen.

Äventyret har körts en gång tidigare i föreningen, och vissa som spelar det nu var med redan då. Jag spelledde även den gången varför jag kan se en klar förbättring i hur spelarna klarar av att gestalta sina roller. Flera av nybörjarna har under äventyret skärpt till sig, och även äventyret tycks gå bättre. Ibland så känner man till och med någon form av optimism från gruppens håll, även om det inte tar lång tid för mig att döda den.

Styrelsemöte
Den 17e januari höll styrelsen sitt första styrelsemöte det här året, och vi beslutade bland annat att hålla årsmöte den 20e februari. Vi diskuterade hur vi skulle kunna göra föreningen bättre och framställde tillsammans ett antal motioner till mötet. Dessa kommer att finnas med i kallelsen som kommer om ungefär en vecka. Vi diskuterade hur föreningens blogg skulle kunna bli bättre och satte upp ett par mål att sträva efter. En av de större frågorna som kom upp var hur vi skulle kunna säkerställa kvalitén på spelmöten som hålls inom föreningen. Det har hänt att spelmöten ställts in utan att alla i gruppen meddelats i tid, och vissa möten tycks aldrig bli av. Vi konstruerade därför ett antal riktlinjer för spelmöten som alla spelmötesarrangörer inom föreningen måste sträva mot. Om detta inte görs på ett tillfredställande sätt kan styrelsen besluta att inte finansiera det aktuella mötet i form av till exempel böcker i framtiden. Dessa riktlinjer finns att tillgå på materialsidan under fliken “Föreningspapper”. Ladda ned protokollet från styrelsemötet så finns det där i.

Föreningens hemsida
Under det senaste styrelsemötet fick jag (Emil) uppdraget som administratör för föreningens hemsidor. Jag har så länge som föreningen haft en hemsida skött administrationen, men det är inte förrens nu jag fått själva uppdraget. Därför tänkte jag nu skriva en liten genomgång kring vilka webtjänster som föreningen verkligen förfogar över.

Bloggen
Föreningen har en wordpressblogg som ligger under domänen http://blogg.daaksord.org. Det fungerar även att skriva blogg med endast ett ‘g’. Sedan november har vi haft en bloggredaktör, Daniel Vedin, och två bloggskribenter, Kenth Gunnarsson och Lina Hansson. Dessa har i uppdrag att skriva artiklar då och då för att lyfta upp intressanta saker som sker inom och i nära anslutning till föreningen. Under det senaste styrelsemötet diskuterade vi mål för bloggen som redaktionen skall sträva mot, exempelvis att lägga ut minst en artikel i månaden samt skriva en tillbakablick i slutet av varje månad för att alla medlemmar skall kunna hålla sin underrättade med vad som sker i organisationen. På bloggen har vi även inscannade kopior av alla föreningsdokument och protokoll, samt en hel del spelmaterial som producerats av våra medlemmar. Detta finns bara tillgängligt om man loggar in, samt har blivit godkänd av en moderator på bloggen. Alla medlemmar i föreningen skall ha tillgång till dokumenten. Jag har även lagt upp en sida på bloggen med information kring hur man blir medlem i föreningen. Denna går att hitta under fliken “Bli medlem” i menyn.

Wikipedia Mundana
Detta är det projekt jag personligen lägger ned mest energi på. Då många av föreningens medlemmar spelar mycket Eon skapade jag en Eon-wiki under namnet Wikipedia Mundana. Där har i undan för undan laddat upp artiklar, allt sedan wikin startade. Vissa artiklar kommer från andra sidor på nätet, och vissa är skrivna av oss i föreningen. Nu finns där flera hundra artiklar i varierande längd och komplexitet, så om någon vill ha information om någonting i Mundana så rekommenderar jag er att titta in där. Sedan i vintras så behöver man heller inte ett konto för att komma åt wikin. Vi får se om det fungerar, annars kommer vi att lägga in lösenordsskydd igen. För ett par veckor sedan skapade jag även en framsida till wikin. Denna är inte klar än, men en tidig version går att se på wikins startsida.

Google Docs
Detta verktyg från Google använder föreningen för att hålla koll på medlemsregistret samt vår plannering. Det fungerar bra, men om jag inte blivit felinformerad kommer planneringen att så småningom flyttas över till ett eget system under domänen http://moten.daaksord.org. Detta är dock inte någonting som kommer att ske snart utan frammåt sommaren. Det är Patrik Lindqvist som arbetar med systemet där man även kommer att kunna anmäla sig till spelmöten.

Atlas Mundana
Detta är ett projekt som jag arbetat med under en mycket lång tid nu. Idéen är att kunna ha en Google Maps-driven sida, fast med kartor över Mundana. Denna skall även kopplas till Wikipedia Mundana så att man kan se prickar överallt där det finns artiklar, och man skall även kunna söka efter till exempel “Värdshus” och se alla värdshus som finns beskrivna på wikin utmarkerade. Detta projekt har kommit en bra bit sedan jag började arbeta på det, men då jag inte vill använda mig av NeoGames (copyrightskyddade) kartor, så har jag beslutat att göra egna. Dessa gör jag i ett vektorprogram, men det tar tid. Jag hoppas på att kunna få upp systemet innan sommaren, men jag lovar ingenting.

Andra projekt
Det finns en del andra projekt som puttrar i föreningen, förutom de som jag just nämnt. Jag har inte överdrivet bra koll på alla, men jag vet att Kenth håller regelbundna spelmöten kring sitt egenskrivna spelsystem Solstorm. Jag har hört mycket god kritik kring spelet, och det finns även en recension av spelet av Lina Hansson att läsa på bloggen. Det finns även ett par andra saker som jag är involverad i på gång, och dessa tänkte jag ta upp här.

Eon Spelarcodex
Vi har så länge som vi spelat Eon producerat husregler och eget material till spelet, så varför inte skriva en egen regelbok? Vi har mer husregler än officiellt material i våra kampanjer, därför satte jag igång med att skriva en ny regelbok för att ersätta Spelarens Bok förra hösten. Denna nya volym är nu ungefär valvklar, och vi har vid ett par tillfällen testat olika områden från den med medlemmar från föreningen. Det finns många saker som måste fixas än, men jag vill i alla fall berätta att den finns och andas. De senaste veckorna har arbetet legat på is i och med en hel del skolarbete från min sida, men jag skall fortsätta så fort läget lugnat ned sig lite. Bland annat kan jag utlova ett helt nytt karaktärsgenereringssystem som klarar av mycket komplexa bakgrundshistorier, samt helt nyskrivna bakgrundstabeller.

Spela Roll
Detta är endast arbetsnamnet på ett rollspel som jag, Erik Grönlund och Patrik Lindqvist började arbeta med under en fysiklektion. Systemet går ut på att vara så lätt och smidigt som möjligt, och hela konstruktionen hämtar mycket inspiration från Open Source-samhället för programvara. Vi vill skapa ett system som är så dynamiskt som möjligt, där varje regel och varje folkslag lätt kan brytas ut och byggas om, där varje spelgrupp kan skapa ett eget system med de byggstenar som tillhandahålls, eller skapa nya sådana helt från grunden.

Varje modul, varje regelverk och varje äventyr skall endast tryckas på ett ark papper. Detta medför att man enkelt kan bygga samman sitt egna spel genom att printa ut de ark man vill ha med, och vill man ändra något behöver man bara kassera ett pappersark. Rollspelet kommer när det är klart att delas ut i enlighet med Creative Commons Attribution NonCommercial ShareAlike license. Detta betyder att vem som helst får lägga till saker, ändra på saker och publicera egna tillägg eller modifierade tillägg, så länge som det inte är för ekonomisk vinning samt ges ut enligt samma licens.

Grundreglerna är klara att testas, men det saknas material till spelet. Av denna anledning väljer jag att vänta med att publicera det tills jag fått lite mer att kasta till hajarna. Ni kan nog vänta er att jag publicerar verket inom ett par månader, kanske runt påsk, och då kan vi köra en testsession.

Det var allt jag hade att komma med den här gången, och jag hoppas att det gett er en liten inblick i vad som pågår just nu inom föreningen! Ha det bra hälsar Emil Forslund, sekreterare i Rollspelsföreningen Daaks Ord.

Glöm inte heller att skicka in era nomineringar för årsmötet till Daniel Vedin på daniel [ snaebela ] daaksord [ punkt ] org eller via andra medel snarast möjligt. Om ni inte skickar in nu så måste ni vänta ett helt år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *